De Rhodesian Ridgeback met kinderen


De vraag of de Rhodesian Ridgeback geschikt is om bij jonge kinderen 

 in huis te nemen kan bevestigend worden beantwoord, hoewel veel afhangt van hoe u de kinderen opvoedt. Er zijn wel een aantal spelregels waar u op zou moeten letten. Bedenk ook dat niet alle honden even makkelijk met kinderen omgaan en niet alle kinderen zo voorbeeldig met honden omgaan. Bedenk ook, dat als er wat mis gaat dit niet aan kind of hond ligt maar aan U als ouder.

U bent er verantwoordelijk voor dat het kind respect wordt bijgebracht voor de hond, en dat er geen confronterende situaties kunnen ontstaan. Besef dat een kind de lichaamstaal van een hond (nog) niet zal begrijpen en dus de waarschuwingen gegeven door de hond voorafgaande aan een verdedigende beet, niet (kunnen) herkennen.

 

Een aantal tips welke u aan kinderen kunt leren die oud genoeg zijn om dit te kunnen begrijpen:

Leer de kinderen (ook b.v. buurtkinderen) dat ze:

- de hond altijd naar zich toe roepen, nooit er zelf op afgaan (rang lagere gaat altijd naar rang hoger toe)

- niet hard gillen, ruziën of wegrennen waar de hond bij is.

- de hond is zijn waarde laten (respect tonen voor), dus niet: aan een slapende hond te komen, niet te wild met hem spelen, geen vingers in oren, ogen of neus stoppen, niet proberen hem op te tillen, plagen / pesten, wakker schudden,

uit mand trekken, aankleden, aan voerbak of kluif komen en ga zo maar door.

 

Honden hebben behoefte aan rust en een "veilige slaapplaats".

- geen onnodige of tegenstrijdige commando's geven: 1x zeggen is genoeg, anders leert u de hond dat u het toch nog wel eens zegt, dus hoeft hij niet direct te luisteren.

- nooit een hond aanstaren

- niet op de grond naast de hond gaan liggen (of in de mand naast de hond), altijd hun gezicht hoger houden dan de kop van de hond.

- gezicht nooit te dichtbij de hond houden.

- hun speelgoed opruimen, dus geen kleine dingen rondlaten slingeren, waar de pup bij kan, hij zou zich lelijk kunnen verslikken.

 

Zijn uw kinderen nog te jong om dit duidelijk te maken, zorg dan dat u kind en hond nooit alleen laat. Voorkomen is beter dan genezen.

Heeft u zelf geen kinderen, maar weet u dat uw hond in de toekomst (veel) in kontact komt met kinderen, leer uw hond dan vanaf pups aan, wat kinderen zijn. Ga eens een blokje rond langs de lagere school tijdens het schoolkwartier e.d. Laat een buurjongen of meisje de pup eens een brokje geven, zo leert uw hond dat kinderen leuk zijn, in plaats van iets engs. Ook hier geldt weer jong geleerd is oud gedaan.

 

Voor alle rassen geldt: Laat uw hond en kinderen nooit alleen!!